De feestdagen zijn een tijd van vreugde, samenzijn en festiviteiten. Terwijl we ons onderdompelen in de feestvreugde, is het essentieel om bewust te blijven van mogelijke brandgevaren. In deze blog delen we belangrijke tips voor brandpreventie tijdens de feestdagen, zodat je veilig en zorgeloos kunt genieten van deze speciale tijd van het jaar.

Veilig vuurwerk afsteken

Vuurwerk hoort bij oud en nieuw, maar het vereist ook verantwoordelijkheid. Koop vuurwerk alleen bij erkende verkooppunten en volg strikt de gebruiksaanwijzingen. Steek vuurwerk altijd buiten af, op een veilige afstand van gebouwen, bomen en andere brandbare materialen. Houd een emmer water of brandblusser bij de hand voor het geval er iets misgaat.

Kaarsen en open vuur

Kaarsen zorgen voor sfeer tijdens oud en nieuw, maar kunnen ook brandgevaar opleveren. Plaats kaarsen in stevige houders en zet ze op een stabiele ondergrond. Laat ze nooit onbeheerd achter en houd ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Wees voorzichtig met open vuur, zoals vuurkorven, en zorg dat deze op een veilige afstand van brandbare materialen staan.

Versieringen en feestattributen

Versieringen zoals slingers, gordijnen en feesthoedjes zijn vaak gemaakt van brandbaar materiaal. Zorg ervoor dat deze niet in aanraking komen met open vuur, kaarsen of vuurwerk. Houd ook feestattributen op een veilige afstand van warmtebronnen.

Rookmelders en brandblussers

Controleer voor oud en nieuw of de rookmelders goed werken en vervang indien nodig de batterijen. Zorg dat er een brandblusser binnen handbereik is, bij voorkeur in de buurt van de plek waar vuurwerk wordt afgestoken.

Veiligheid met feestkleding

Let op met feestkleding, vooral wanneer deze gemaakt is van brandbaar materiaal. Zorg dat kleding niet in aanraking komt met open vuur of kaarsen. Leer kinderen het ‘stop, rol en blus’ principe als hun kleding onverhoopt vlam vat.

Met deze eenvoudige maar belangrijke tips kun je brandpreventie tijdens oud en nieuw waarborgen en met een gerust hart genieten van de festiviteiten. Een goede voorbereiding en bewustzijn van mogelijke brandgevaren kunnen ervoor zorgen dat je de jaarwisseling veilig en plezierig doorbrengt.