Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode die zijn oorsprong vindt in China en is gebaseerd op het idee dat ons lichaam wordt doorkruist door zogenoemde energiekanalen, waarbij elk kanaal verbonden is met een bepaald orgaan of lichaamsdeel. Volgens de zienswijze van acupunctuur kan ziekte optreden wanneer de energie niet vrij door het lichaam stroomt, bijvoorbeeld als gevolg van blokkades of onbalans in de energiestroom.

Bij acupunctuur worden dunne, steriele naalden in specifieke punten langs de energiekanalen ingebracht van het lichaam om de energiestroom te bevorderen en blokkades op te heffen. Deze punten zijn gekozen op basis van de klachten van de patiënt en kunnen variëren afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld.

Acupunctuur wordt toegepast om pijn te verminderen, stress te verminderen, de slaap te verbeteren en de algehele gezondheid te bevorderen. Acupunctuur wordt ook gebruikt als een aanvullende therapie bij de behandeling van verschillende aandoeningen, zoals allergieën, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, menstruatieproblemen en andere chronische gezondheidsproblemen. Veel mensen hebben er baat bij.

Website van de Nederlandse vereniging voor acupunctuur: acupunctuur.nl.

Doet acupunctuur pijn?

Acupunctuur wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren, maar iedereen ervaart het uiteraard op een andere manier

Het plaatsen van de naalden kan een lichte prikkeling of een klein ongemak veroorzaken, maar dit duurt meestal slechts enkele seconden. Veel mensen beschrijven de sensatie als een lichte druk of een tintelend gevoel, en soms voel je er helemaal niks van.

Het is belangrijk om te weten dat acupunctuur over het algemeen als een veilige en pijnloze procedure wordt beschouwd wanneer deze wordt uitgevoerd door een acupuncturist met ervaring en die over de benodigde kwalificaties beschikt. Maak je je zorgen over pijn tijdens de behandeling? Bespreek het dan even met de acupuncturist waar je wordt behandeld.

Hoe vaak naar de acupuncturist?

De frequentie waarmee je acupunctuur nodig hebt, hangt af van de specifieke aandoening of symptomen waarmee je worstelt en hoe het lichaam daarop reageert.

Over het algemeen wordt acupunctuur gebruikt als een aanvullende therapie, wat betekent dat het kan worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen, zoals medicatie of fysiotherapie.

In het begin kan het nodig zijn om meerdere sessies per week te hebben, vooral als je last hebt van acute symptomen. Na verloop van tijd kan de hoeveelheid afnemen naarmate de symptomen verbeteren.

Jouw acupuncturist kan je specifieke aanbevelingen geven op basis van jouw individuele situatie.

Wil je wat meer lezen over acupunctuur? Volg dan de link.