Of het nu gaat om een gezellig tochtje met vrienden, een toertocht langs de Oude Kwaremont of wanneer je van plan bent de Mont Ventoux te beklimmen: goede fiets handschoenen zijn onmisbaar voor de amateurwielrenner. Ze helpen schade door valpartijen te voorkomen, en zitten erg comfortable. In het profpeloton draagt elke wielrenner een handschoen, en wie niet professioneel fietst, zou dit eigenlijk ook moeten doen. Want een handschoen is een essentiële accessoire voor elke fietser. Wat zijn nu eigenlijk de vele voordelen van het dragen van een handschoen?

Een handschoen geeft controle over de fiets en zorgt voor extra grip

Eigenlijk is het heel simpel: een handschoen draag je voor je eigen veiligheid. Een handschoen helpt jouw de controle over je stuur te houden. Wanneer je op een zomerse dag een ritje maakt, of jezelf flink aan het inspannen bent, dan zal vanuit jouw handen zweet op het stuur komen. Door dit zweet wordt het stuur glibberiger. Een deksel op straat, een steentje, een kassei: het zijn allemaal zaken die jou kunnen laten vallen wanneer je door zweet geen goede grip op je stuur meer hebt. Door bij het wielrennen handschoenen te dragen heb je net dat extra beetje grip waardoor je misschien niet de balans verliest.

Extra bescherming bij valpartijen, geen vervelende schaafwonden meer

Mocht je wel onderuit gaan, ook dan zul je blij zijn met je handschoenen: wielerhandschoenen zijn namelijk voorzien van pads die jouw handen en polsen beschermen wanneer ze in contact komen met het asfalt. Hierdoor kunnen veel nare schaafwonden en dergelijke voorkomen worden. Wie heel veel fietst (met fietshandschoenen) kan last krijgen van een een typisch wielerfenomeen: donorhanden. Doordat de armen wel zonnebruin worden en de handen niet, lijkt het alsof handen en armen niet bij elkaar horen. Toch blijft dat een veel aantrekkelijker alternatief dan vervelende schaafwonden op de arm. Wie de handschoen past, trekt hem aan.